برای شروع آموزش سئو باید گفت که یکی از مهمترین عناصر در موفقیت فروش آنلاین، سئو سایت یا بهینه‌ سازی برای موتورهای جستجو است. با اجرای استراتژی‌ های صحیح سئو، می‌ توانید رتبه وب‌ سایت خود را در نتایج جستجوی گوگل و دیگر موتورهای جستجو همچون یاهو و بینگ بهبود دهید. پس برای شروع نیاز به آموزش سئو دارید. ما در این مقاله از وب لوکس به شما آموزش رایگان سئو را به طور جامع از مباحث پایه‌ ای گرفته تا تکنیک‌ های پیشرفته سئو ارائه می‌ دهیم. آماده ای آموزش سئو رو شروع کنی؟

سئو (SEO) چیست؟

در ابتدای آموزش سئو باید تعریف درست و دقیقی از سئو داشته باشید. سئو فرآیند بهبود ظاهر، رتبه و مفید و مرتبط بودن انواع محتواهای وب سایت مانند صفحات وب سایت، ویدئوها، تصاویر و… جهت دیده شدن در موتوهای جستجو مانند گوگل، بینگ، یاهو و… می باشد هر زمان که افراد محصولات و خدماتی که شما ارائه می دهید را جستجو کنند و یا به دنبال کسب اطلاعاتی باشند که شما در آن زمینه صاحب نظر هستید.

نتیجه سئو منجر به بهتر دیده شدن در نتایج موتورهای جستجو و افزایش کلیک بر روی سایت شما می شود. و نهایتا هدف سئو کمک به جذب بازدید کنندگان وب سایت و تبدیل آن ها به مشتری و یا و مشتریان وفادار می باشد.

 

سئو چیست؟

سئو چیست؟ | وبلوکس

قبل از پرداختن به آموزش سئو باید بگوییم که سئو یا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو (SEO) مخفف Search Engine Optimization می باشد که فرایند بهبود رتبه سایت جهت دیده شدن در نتایج موتورهای جستجو از جمله گوگل می باشد هر زمان که افراد محصولات و خدماتی که شما ارائه می دهید را جستجو کنند و یا به دنبال کسب اطلاعاتی باشند که شما در آن زمینه صاحب نظر هستید. هرچه صفحات شما در نتایج جستجو بهتر دیده شوند، احتمال جذب کاربران و کلیک روی صفحات سایتتان بیشتر می شود. در نهایت، هدف سئو، کمک به جذب بازدیدکنندگان سایت است که تبدیل به مشتری شوند.

افراد وقتی به دنبال خرید یک محصول، استفاده از یک خدمت و یا کسب اطلاعات درباره موضوعی هستند، بدون فوت وقت در گوگل خواسته خود را جستجو می کنند. حالا سایت هایی که بتوانند بهترین پاسخ را به کاربران بدهند و نیازشان را رفع کنند توسط گوگل رتبه بندی شده و به کاربران نمایش داده می شود. اما برای اینکه بتوانید سای خود را به این نقطه برسانید لازم است که آموزش سئو را شروع کتید.

نتیجه سئو منجر به بهتر دیده شدن در نتایج موتورهای جستجو و افزایش کلیک بر روی سایت شما می شود. و نهایتا هدف سئو کمک به جذب بازدید کنندگان وب سایت و تبدیل آن ها به مشتری و یا و مشتریان وفادار می باشد.

چرا سئو اهمیت دارد؟

میزان کلیک روی ۱۰ رتبه اول گوگل - آموزش سئو | وب لوکس

با توجه به این عکس ۳ لینک اول گوگل بیش از ۵۰٪ ترافیک را جذب می کنند. پس بهترین فرصت است که سئوی سایت خود را همین حالا شروع کنید.

البته باید این نکته را نیز در نظر بگیرید که این روزها تنها منبع جستجوی کاربران گوگل نمی باشد بلکه در ایران از کانال های دیگری مثل یوتیوب، شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام و در خارج از ایران نیز از منابعی چون تیک تاک، فیسبوک و آمازون برای رفع نیاز خود و پاسخ به سوالات خود و یا حتی خرید محصول استفاده می کنند.

آموزش سئو

آموزش سئو، یک بستر عالی برای یادگیری بهینه سازی صفحات سایت برای موتورهای جستجو از جمله گوگل می باشد. یک آموزش سئو رایگان و جامع شامل مواردی همچون تحقیق کلمه کلیدی برای پیداکردن کلمات پرسرچ کاربران هدف، تولید محتوای سئو شده در راستای افزایش رضایت الگوریتم و ربات‌ های موتورهای جستجو و نیز یادگیری لینک سازی داخلی و خارجی اصولی برای صفحات سایت می‌ باشد.

اصطلاحات سئو

اصطلاحات سئو در آموزش سئو | وب لوکس

برای شروع آموزش سئو لازم است که با اصطلاحات سئو آشنا شوید. یادگیری این اصطلاحات به شما کمک می کنند که درک بهتری از سئو و مراحل انجام آن داشته باشید. در ثانی یک فرد متخصص سئو نیاز دارد که با تمامی اصطلاحات سئو آشنا باشد و تعریف آن ها را بداند.

سئو را از کجا شروع کنیم؟

سئو را از کجا شروع کنیم؟ | وب لوکس

برای اینکه یادگیری سئو را شروع کنید، لازم است که یک نقشه راه کلی از مسیر آموزش سئو داشته باشید. به طور کلی یادگیری سئو به ۵ بخش اصلی تقسیم می شود:

  1. تحقیق کلمات کلیدی
  2. سئو داخلی
  3. سئو محتوا
  4. سئو تکنیکال
  5. سئو خارجی و بک لینک سازی

در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم.

انواع سئو

به طور کلی در آموزش سئو گفته می شود که ۳ نوع سئو وجود دارد:

شما ۱۰۰% بر موارد سئو داخلی و تکنیکال سایت خود کنترل دارید اما بر روی سئو خارجی نمیتوانید کنترل کامل داشته باشید. چرا که بعضی از مواقع از سایت هایی لینک به شما داده می شود که اصلا نمی شناسید و در بسیاری از مواقع لینک های با کیفیتی نیستند اما این فعالیت ها هنوز هم بخش کلیدی در موفقیت سئو می باشند.

سئو داخلی چیست؟

یکی از المان های مهم در سئو داخلی محتوا می باشد. بخاطر داشته باشید محتوای شما باید برای دو مخاطب اصلی بهینه شود: کاربرانتان و موتورهای جستجو. این بدان معناست که محتوایی را که مخاطبان شما می بینند باید همانی باشد که موتورهای جستجو می بینند. (در واقع از تکنیک های منسوخ شده مانند استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی و بی رنگ کردن آن ها استفاده نکنید)

هدف، همیشه انتشار محتوای مفید و با کیفیت (helpful content) است. برای این کار می بایست مخاطبان خود و نیازشان را بشناسید و پاسخ کامل و مناسب در محتوایتان به آن ها بدهید. برای این کار از گوگل نیز می توانید کمک بگیرید.

در بهینه سازی محتوا آن چیزی که باید برای کاربرانتان در نظر بگیرید:

  1. در پاسخ به نیاز کاربر متخصص هستید و یا از دانش خوبی برخوردارید.
  2. شامل کلمات کلیدی است که افراد برای یافتن محتوا از آنها استفاده می کنند.
  3. محتوای یونیک و منحصر به فرد است.
  4. به خوبی نوشته شده و بدون اشتباهات دستوری و املایی است.
  5. به روز و حاوی اطلاعات دقیق است.
  6. محتوای چند رسانه ای است (بکاربردن متن، تصاویر، فیلم ها و صوت)
  7. بهتر از رقبای شما است.
  8. دارای عنوان جذاب، متن مناسب، فهرست بندی، خوانایی خوب)

در بهینه سازی محتوا آن چیزی که باید برای موتورهای جستجو در نظر بگیرید:

  1. عنوان مناسب و استفاده از کلمه کلیدی در تایتل
  2. توضیحات متا و استفاده از کلمه کلیدی در آن
  3. استفاده از تیترها (H1-H6)
  4. استفاده از متن جایگزین تصاویر

سئو تکنیکال چیست؟

بهینه سازی المان ها و عناصر فنی یک وب سایت برای موفقیت در سئو بسیار مهم و اساسی است. در سئو تکنیکال همه چیز با معماری سایت (Site Structure) شروع می شود. ایجاد یک وب سایت که می تواند توسط موتورهای جستجو کراول (Crawl) و ایندکس (Index) شود.

در واقع شما در سئو تکنیکال باید دسترسی و رسیدن به تمام محتوای صفحات سایت خود را (مانند متن، تصاویر، ویدیوها) برای موتورهای جستجو آسان کنید. برای محقق شدن این هدف عناصر فنی مانند ساختار URL، ناوبری (Navigation)، سایت مپ (Site Map)، فایل Robots.txt و موارد دیگر مهم هستند.

تجربه کاربری (User Experience = UI) یک عنصر حیاتی در بهینه سازی فنی  سایت است. موتورهای جستجو بر اهمیت صفحاتی که به سرعت بارگذاری می شوند و تجربه کاربری خوبی را ایجاد می کنند، تأکید می کنند. عناصری مانند Core Web Vitals، موبایل فرندلی و قابلیت استفاده صفحات، HTTPS و اجتناب از پلاگین های بی استفاده، همگی در سئو فنی مهم هستند.

یکی دیگر از عناصر مهم در سئو تکنیکال، داده های ساختاریافته یا همان اسکیما (Schema) می باشد. افزودن این کد به صفحات وب سایت شما می تواند به موتورهای جستجو کمک کند تا محتوای شما را بهتر درک کنند و ظاهر لینک شما را در نتایج جستجو بهتر نشان دهند که این موجب افزایش کلیک کاربران بر روی لینک شما و در نتیجه افزایش CTR و نهایتا بهبود رتبه در گوگل می شود.

در آخر نیز باید گفت که کیفیت هاست و سرور، CMS بکاربرده (سیستم مدیریت محتوا) و امنیت سایت نیز نقشی اساسی در سئو بازی می کنند.

به طور خلاصه مواردی که در سئو تکنیکال باید رعایت کرد:

  1. ساختار و معماری سایت
  2. قابلیت کراول و ایندکس
  3. سایت مپ
  4. فایل txt
  5. ساختار URL
  6. ناوبری
  7. تجربه کاربری
  8. سرعت سایت (Core Web Vitals)
  9. موبایل فرندلی
  10. قابلیت استفاده صفحات
  11. HTTPS
  12. غیرفعال کردن پلاگین های بی استفاده
  13. اسکیما
  14. کیفیت هاست و سرور
  15. CMS بکاربرده
  16. امنیت سایت

سئو خارجی چیست؟

لینک بیلدینگ (فرایند به دست آوردن و یا خرید لینک برای وب سایت شما) فعالیتی است که بیشترین ارتباط را با سئوی خارج از سایت دارد. نتایج سئو خارجی می‌تواند به بهبود رتبه‌ در گوگل و جذب ترافیک بیشتر بیانجامد. برای لینک بیلدینگ کافی است بتوانید از سایت معتبر، مرتبط و قابل اعتماد لینک دریافت کنید. با آپدیت های جدید گوگل کیفیت لینکی که دریافت می کنید مهمتر از تعداد لینک هاست و هدف دریافت تعداد زیادی از لینک های با کیفیت به سایت می باشد.

چگونه این لینک ها را دریافت می کنید؟

روش‌های مختلفی برای لینکسازی خارجی وجود دارد از جمله:

  1. خرید ریپورتاژ از رسانه های مرتبط و معتبر.
  2. خرید بک لینک از سایت های واسط مثل سئو کلرک
  3. بازاریابی محتوا: ایجاد ویدیو، کتاب الکترونیکی، مطالعات تحقیقاتی، پادکست و پست مهمان (یا وبلاگ نویسی مهمان).
  4. برندینگ: استفاده از استراتژی هایی جهت افزایش شناخت و شهرت برندتان.
  5. عضویت در رسانه‌ های اجتماعی: بسته به کسب و کارتان در همه شبکه های اجتماعی حضور فعال داشته باشید و محتوای خود را به اشتراک بگذارید.
  6. مدیریت فهرست: ایجاد و بهینه‌سازی اطلاعات در هر پلتفرمی که اطلاعات مربوط به شرکت یا وب‌سایت شما ممکن است فهرست شده و توسط جستجوگران پیدا شود (به عنوان مثال، دایرکتوری‌ها، ویکی‌ها).

پایه‌ های آموزش سئو

تحقیق کلمات کلیدی

اولین قدم در شروع آموزش سئو سایت، تحقیق کلمه کلیدی (Keyword Research) است. انتخاب کلمات کلیدی صحیح، زیربنای محکم بهینه سازی یک سایت را تشکیل می دهد. چرا که اگر کلمات کلیدی سودآور در ابتدای مسیر سئو انتخاب نشود، نهایتا نتیجه دلخواه حاصل نخواهد شد.

خشت اول گر نهد معمار کج                                    تا ثریا می رود دیوار کج

انتخاب درست کلمات کلیدی برای هر صفحه سایت، به موتورهای جستجو اجازه می‌ دهد که بفهمند این صفحه در مورد چه موضوعاتی صحبت می کند. برای انتخاب کلمات کلیدی موثر، می‌ توانید از خود گوگل و ابزارهایی مانند سرچ کنسول گوگل (Google Search Console)، سمراش (SEMrush) و یا دیگر ابزارهای سئو که در ادامه به آن ها می پردازیم استفاده کنید.

بهینه‌ سازی محتوا

گوگل در آخرین آپدیت هایش، تمرکز  و توجه زیادی به محتوای مفید و ارزشمند (Helpful Content) نشان داده است.

به قول بیل گیتس، محتوا پادشاه هست.

بنابراین باید مطمئن شوید که محتوای شما ارزشمند، مفید و مرتبط با کلمات کلیدی مورد نظرتان می باشد. علاوه بر این، باید محتوای خود را به صورت منظم به روز رسانی کنید تا موتورهای جستجو همیشه محتوای جدیدی برای ارائه به کاربران داشته باشند.

بهینه‌ سازی عنوان و متا توضیحات

در آموزش سئو عنوان (Title) و متا توضیحات (Meta Descriptions) نقش مهمی در سئو یک صفحه دارند. شما با نوشتن عنوانی جذاب و متا توضیحات مناسب می‌ توانید تعداد بیشتری از افراد را جذب سایت خود کنید که بر روی لینک صفحه شما از بین نتایج صفحه اول گوگل، کلیک کنند. هر چه تعداد کلیک بر روی صفحه سایت شما بیشتر باشد، محوبیت بیشتری نزد گوگل خواهید داشتو چون گوگل متوجه می شود که افراد به سایت شما علاقه دارند و نهایتا موجب افزایش رتبه شما خواهد شد.

بهینه‌ سازی تصاویر

دو صفحه ای را در نظر بگیرید که صفحه اول فقط دارای محتوای متنی است و صفحه دوم همان محتوای متنی را به همراه عکس های مختلفی برای درک بهتر شما آورده است. بین این دو صفحه قطعا انتخاب شما صفحه دوم می باشد. پس داشتن تصاویر بهینه از نظر حجم و کیفیت در محتوا دارای اهمیت فراوانی است. کافی است برای بهینه‌ سازی تصاویر، نام فایل (ترجیحا به انگلیسی و دارای کلمه کلیدی)، توضیحات ALT تصویر، و اندازه فایل تصویر را بهینه‌ کنید.

بهینه‌ سازی سرعت سایت

اگر کاربر روی یک صفحه کلیک کند و وارد صفحه شود اما محتوای آن دیر لود شود بلافاصله صفحه را ترک می کند. این یک آلارم از نارضایتی کاربر به گوگل است که موجب کاهش رتبه سایت می شود. در آموزش سئو برای بهینه‌ سازی سرعت سایت خود، می‌ توانید از ابزارهایی مانند Google Page Speed Insights استفاده کنید.

بهینه‌ سازی سایت برای دستگاه‌ های مختلف

امروزه، بیشتر افراد از دستگاه‌ های همراه برای جستجو در اینترنت استفاده می‌ کنند. بنابراین، وب‌ سایت شما باید به طور کامل با دستگاه‌ های مختلف از جمله موبایل، تبلت و کامپیوتر سازگار باشد یا اصطلاحا Mobile Freindly باشد و به درستی صفحات سایت را در هر دستکاهی نمایش دهد. موبایل فرندلی بودن سایت شما تجربه کاربری بهتری را برای کاربران ارائه می دهد و یک از عوامل مهم در رتبه بندی گوگل می باشد.

بک لینک سازی

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در سئو، بک لینک سازی (Backlink) می باشد. وقتی یک سایت معتبر و مرتبط به سایت شما به صفحات سایتتان لینک می دهد، این پیام را به گوگل می رساند که این سایت معتبر و مفید است و با این کار به اعتبار و اعتماد گوگل به شما می افزاید. در نتیجه رتبه شما بهبود یافته و به کاربران بیشتری سایت شما توسط گوگل نمایش داده می شود.

تکنیک‌ های پیشرفته در آموزش سئو

سئو محلی

یکی از نکات مهم در آموزش سئو، لوکال سئو می باشد. برای کسب‌ و کارهای محلی همچون رستوران ها و کافی شاپ ها، لوکال سئو یا سئو محلی (local SEO) بسیار مهم است. برای سئو محلی، باید اطلاعات خود را در Google My Business ثبت کرده و به روز نگهدارید.

استفاده از ساختار سایت

ساختار سایت شما (Site Srtucture) نقش مهمی در سئو دارد. شما با داشتن یک ساختار مناسب در سایت خود به موتورهای جستجو کمک می‌ کنید تا به راحتی محتوای سایت شما را فهرست کنند.

استفاده از Featured Snippets

Featured Snippets یک قابلیت جالب در نتایج جستجوی گوگل هستند که تکه‌ های کوتاهی از متن هستند که در بالای نتایج جستجوی Google ظاهر می‌ شوند و به کاربران اجازه می‌ دهند تا به سریعترین و جامع‌ ترین پاسخ برای سوالاتشان دسترسی پیدا کنند. محتوایی که در داخل یک Featured Snippets ظاهر می‌ شود، به‌ طور خودکار از صفحات وب که در فهرست صفحه اول گوگل هستند، استخراج می‌ شود. نکته ای که در این آموزش سئو درباره فیچر اسنیپت ها می گوییم این است که برای اینکه بتوانید از این ویژگی جذاب بهره ببرید لازم است سوالات متداول مخاطبان خود را شناسایی کرده و پاسخ‌ های کامل و مفید برای آن‌ ها ارائه دهید.

تجربه کاربری (UX)

تجربه کاربری یا UX، نقش مهمی در سئو دارد. وب‌ سایت‌ هایی که تجربه کاربری خوبی دارند، اغلب رتبه بالاتری در نتایج جستجو کسب می کنند. برای بهبود تجربه کاربری سایت خود، باید اطمینان حاصل کنید که سایت شما دارای طراحی زیبا و کاربرپسند، محتوای ارزشمند و مفید، دسترسی راحت کاربران به صفحات سایت و سرعت خوبی باشد.

بهینه سازی ویدئو ها

یکی از المان های محتوای غنی و ارزشمند، داشتن ویدئو در صفحه می باشد. چرا که هم کاربران دوست دارند و هم موجب می شود کاربران وقت بیشتری را در صفحات سایت سپری کنند که این باعث محبوبیت نزد گوگل و افزایش رتبه سایت خواهد شد. برای سئو کردن ویدئو های خود مطمئن شوید که نام فایل، توضیحات، و برچسب‌ های آن‌ ها حاوی کلمات کلیدی مناسبی هستند.

کمک گرفتن از Voice Search

جستجوهای صوتی یکی از رویکردهای جدید در آموزش سئو می باشد. برای بهینه‌ سازی برای جستجوهای صوتی، باید محتوای وب‌ سایت خود را به گونه‌ ای بهینه کنید که بهترین پاسخ صوتی را برای سوالات کاربران ارائه دهد.

ابزارهای مفید در سئو

ابزار سرچ کنسول گوگل

سرچ کنسول گوگل (Google Search Console) ابزاری رایگان و به شدت مفید از گوگل است که به شما کمک می‌ کند تا عملکرد سایت خود را در نتایج جستجوی گوگل بهبود ببخشید. با استفاده از سرچ کنسول می‌ توانید اطلاعاتی مانند کلمات کلیدی مورد استفاده، تعداد نمایش‌ ها، تعداد کلیک ها و نرخ کلیک صفحات سایت خود را مشاهده کنید. همچنین اطلاعات بسیار مفید دیگری را نیز در اختیارتان قرار می دهد تا در مسیر سئو بهتر پیش بروید.

ابزار گوگل آنالایتیکس

گوگل آنالایتیکس (Google Analytics) یکی از بهترین ابزارهای رایگان برای مانیتورینگ ترافیک ورودی سایت شماست. با استفاده از آنالایتیکس می‌ توانید اطلاعات مفیدی و ارزشمندی از پرسونای مخاطبان خود، رفتار کاربران در سایت شما، تعداد بازدیدها، منابع ترافیک سایت خود و… را دریافت کنید.

ابزار سمراش

ابزار سمراش (SEMrush) نیز یکی از قدرتمندترین ابزارهای سئو است که به شما کمک می‌ کند تا هر آنچیز که درباره یک دامنه نیاز دارید اعم از رتبه کلمات کلیدی، مانیتورینگ ترافیک وب‌سایت، میزان لینک های خارجی و… را به شما ارائه دهد. با ابزار سمراش به راحتی می توانید سایت رقبای خود را نیز بررسی کرده و اطلاعات سایت رقبا را کسب و تحلیل کنید. هیچ آموزش سئو پیدا نمی کنید مگر اینکه از این ابزار قدرتمند صحبت کرده باشد.

ابزار Moz Pro

Moz Pro یکی دیگر از ابزارهای معروف سئو است که به شما در مسیر بهینه سای سایت کمک می‌ کند تا عملکرد سایت خود را ارزیابی و بهبود ببخشید. در این آموزش سئو باید بگوییم که این ابزار امکاناتی مانند بررسی لینک های خارجی، کلمات کلیدی، و مانیتورینگ رتبه سایت شما را فراهم می‌ کند. همچنین یک KPI در این ابزار وجود دارد با نام اعتبار دامنه (DA=Domain Authority) و اعتبار صفحه (PA=Page Authority) که می تواند تنها یک دید کلی از صفحات سایت به شما بدهد اما معیار صد درصدی برای اندازه گیری در سئو نیست.

ابزار Ahrefs

Ahrefs یکی از قدرتمندترین ابزارهای سئو است که متاسفانه امکان دسترسی برای کشور ایران و سایت های ایرانی وجود ندارد. با کمک این ابزار به راحتی می توانید رقبای خود را بررسی کرده میزان لینک های ورودی و خروجی، کلمات کلیدی و… را به دست آورید.

روش‌ های اندازه‌گیری و بهبود عملکرد سئو

معیارهای اندازه گیری می توانند شامل رتبه سایت، میزان کلیک و ورودی سایت، میزان نرخ تبدیل (CTR) و… باشند. بسته به اینکه کدام معیار برای اندازه گیری و مانیتورینگ در سئو مد نظرتان باشد، می توانید از ابزارهایی که در بالا بیان شد همچون سرچ کنسول، آنالایتیکس، سمراش و… کمک بگیرید.

سخن پایانی

اگر بتوانید از منابع معتبر آموزش سئو را کسب کنید، به سرعت شما در یادگیری کمک کرده و باعث می شود سریعتر بتوانید تمامی مطالب، تکنیک ها و استراتزی های سئو را بیاموزید و وارد بازار کار شوید. ناگفته نماند که تجربه در انجام پروژه های مختلف و درگیر شدن با چالش های مختلف نیز یکی از مهمترین عوامل در موفقیت شما در مسیر سئو می باشد.

اگر این مقاله براتون مفید بود، آن را با دیگران به اشتراک بگذارید تا آن‌ ها نیز از این اطلاعات بهره‌ مند شوند. در صورتی که سوال یا نظری دارید، در قسمت نظرات، آن را با ما به اشتراک بگذارید. با تشکر از شما.